• 11 maart 2019

Wedstrijdverslag Regiowedstrijd (Laatste NK Plaatsing)

Dat de rhonradturnsters bezig zijn met een kwalificatie voor de Nederlandse kampioenschappen hebben jullie al voorbij zien komen. Maar hoe zit dat nou? Hoe kun je je kwalificeren?

Er zijn 3 wedstrijden PW1, PW2 en Regiowedstrijden (PW3)

Voor niveaus 1 t/m 4 zijn er kwalificatie mogelijkheden. Voor niveau 5 ook in de leeftijdscategorie Pupil en Jeugd.

De turnsters op het hoogste niveau doen mee aanalle drie de wedstrijden en moeten gemiddeld over twee wedstrijden 20 punten halen. Ze kunnen hun slechtste wedstrijd dus wegstrepen. Daarnaast moeten ze in de top 10 vallen van beste turn(st)ers.

Voor niveaus 2 t/m 5 geldt dat ze maar twee wedstrijden hebben en over die twee wedstrijden moeten ze gemiddeld 18 punten halen.

Tijdens de regiowedstrijd doen alle turnsters binnen deze niveau’s mee als ook een aantal turnsters die net niet het NK Niveau halen maar die zo wel een extra wedstrijd geboden wordt.

Afgelopen zaterdag was de regiowedstrijd. Een volle dag voor Ronja die ook nog ging helpen met opbouwen van de wedstrijdzaal. Om acht uur de aanhanger vol laden en richting Capelle a/d IJssel voor de wedstrijden. In de eerste wedstrijdronde kwamenIsa & Isain actie. Beiden debutant op niveau 6. Isa Poot turnt al een jaar in de selectie maar heeft door een blessure veel trainingstijd gemist. Isa Herpers doet pas aan rhonrad sinds oktober en traint sinds 1 januari mee in de selectie bij NTO. Erg knap om al op niveau 6 te turnen in zo een korte tijd!

Beide meiden waren stikzenuwachtig maar turnden een vrij goede wedstrijd. Allebei sprongen ze boven verwachting goed. Rechtuit kwam Isa Poot helaas met een lastig onderdeel niet door waardoor ze uit haar rad moest stappen. Isa Herpers turnde een oefening waar een aantal eisen in ontbraken. Hierdoor kon ze een veilige oefening draaien die erg goed ging. Bij Spiralen draaiden beide dames een mooie en goede wedstrijd met een cijfer boven de 7.

In ronde 2 moesten we flink aan de bak met NTO. Zeventurnsters in één ronde. Gelukkig kwamen Lisanne & Hannah, die mee deden in ronde 3, helpen bij ronde 2 zodat alles soepel verliep. Ze begonnen bij Sprong dat bij iedereen boven verwachting ging. Drie hoogtepunten: Jessica sprong twee keersalto en landde twee keer netjes. Ditzelfde gold voor Britt-Marie. Jette sprong voor het eerst voorover liggend overslag. Nog niet netjes maar hij was zelfstandig geturnd en daar ging het om. Ze sprong ook een prachtige doorhurken waarmee ze een mooi cijfer in de wacht sleepte.

Rechtuit ging ook bij bijna iedereen goed. Jessica heeft iedereen wel doen verbazen en haalde het record (volgens mij hoogste cijfer ooit gehaald in niveau 3 op Rechtuit) met een 9.0 (!!) Danique die een nieuwe oefening turnde heeft haar oefening keurig uitgeturnd en ook Jette, Britt, Danisha enLiza turnden hun oefening helemaal zonder fouten en voerden deze netjes uit. Waar Jiska tijdens de training een behoorlijk stabiele wedstrijdoefening turnde ging ze helaas twee keer de fout in bij hoge brug. Dit heeft haar flink punten gekost.

Spiralen is een lastig onderdeel en ging dan ook niet helemaal vlekkeloos maar al een stuk beter dan vorige wedstrijd! Vooral voor Britt was het erg prettig dat haar oefening gewoon ging zoals hij moest (vorige wedstrijd pakte ze het verkeerde rad waardoor ze drie keer overeind kwam).

Al met al een goede wedstrijdronde. De meiden uit deze ronde (behalve Jette en Jiska) konden zich nog kwalificeren voor het NK. Danisha en Jessica hadden vorige wedstrijd de eis al gehaald en ook deze wedstrijd behaalden ze de eis. Liza en Britt behaalden vorige wedstrijd de eis niet maar hebben dit gecompenseerd met de mooie cijfers van deze wedstrijd en voldoen nu wel aan het gemiddelde van 18 punten. Danique heeft helaas ook deze wedstrijd de eis niet gehaald.

In de derde ronde turnden al onze Niveau 1 turnsters. Deze dames hadden duidelijk last van spanning om de laatste wedstrijd nog dusdanig te presteren om in de top 10 te komen of blijven. Zeker na vorige wedstrijden waar ze eigenlijk allemaal piekten op het hoogtepunt washun doel zichzelf weer te overtreffen en dat is lastig als je al een keer het maximale van jezelf hebt neergezet. De meiden sprongen allemaal minder dan de vorige wedstrijd en dat was ook te zien aan hun cijfer.

Op Rechtuithad Nadine één klein foutje in haar oefening maar turnde verder een prachtig onderdeel zonder grote fouten. Lois kwam helaas niet lekker uit haar hoge rol waardoor ze gevangen moest worden maar sprong wel haar achteruit salto uit het rad. Dat was extra spannend want een toestelronde ervoor was iemand tijdens de salto met haar hoofd tegen het stokje gesprongen. 

Lisanne heeft op een wedstrijd nog nooit zo’n goede muziekoefening laten zien en overtrof zichzelf ten opzichte van de vorige wedstrijd. Leonie turnde haar oefening prima maar zat bij nader inzien toch niet zo goed op muziek. Hannah had op Rechtuit haar dag niet helemaal en turnde een minder goede oefening maar zette wel goed door na en val.

Op het onderdeel Spiralen ging het eigenlijk best wel goed! Nadine kwam overeind na haar ligsteun maar turnde verder haar oefening keurig uit. Lois haar wissel werd niet geteld maar ze zette goed door en turnde voor het eerst haar split op het rad! Leonie bikkelde echt door naar de spagaat wissel, Lisanne zette toch haar vrije wissel in terwijl ze dat eigenlijk niet wilde doen. En ook Hannah turnde haar split spiraal zelf door. Dus mooie hoogtepunten op Spiralen!

EINDELIJK, wat verdienden de meiden dit na al dat harde werken voor dat lastige onderdeel!

De daadwerkelijke uitnodigingen moeten nog volgen en dus zijn we nog niet officieel in het bezit van de NK Tickets. Desondanks kunnen we wel zeggen dat van de 10 turnsters van NTO:

– 7 meiden de NK-punten eis hebben gehaald. 

– 6 meiden alle eisen hebben gehaald

– 1 turnster slechts 0,05 punt onder de eis zit dus wellicht nog als reserve mee kan.

In het bijzonder willen we namens de gehele Selectie Marja bedanken voor de prachtige foto’s die ze deze wedstrijd heeft gemaakt!