• 25 mei 2020

Rhönrad- Einde wedstrijdseizoen, start buitenlessen!

Even een terugblik op het bizarre wedstrijd seizoen van onze rhönrad turnsters!

Een seizoen met slechts enkele wedstrijden met hele mooie resultaten. Helaas eindigde het erg abrupt vanwege de corona crisis en hebben de meiden niet alles kunnen laten zien en kunnen behalen waar ze zo hard voor getraind hebben. Zeker een domper, maar we gaan weer hard aan de slag om hopelijk volgend seizoen te knallen.

We starten met de meiden op het hoogste niveau. In niveau 1 turnden dit jaar Nadine bij de junioren en Jessica, Lisanne en Hannah bij de senioren. Naast het NK was er voor de meiden dit jaar ook de mogelijkheid om zicht te plaatsen voor het WK, wat deze zomer in New York gehouden zou worden. De beste 5 junioren en senioren konden zich hiervoor kwalificeren. Nadine werd vorig jaar op het NK 4e en een WK plaatsing leek dan ook mogelijk. Helaas was het deelnemersveld erg sterk en is het niet gelukt. Lisanne eindigde heel knap als 8e in de kwalificatie en Hannah eindigde als 6e, ze belande dus nipt naast het Nederlandse team als eerste reserve. Toch leek een WK deelname voor Hannah nog mogelijk, omdat ze samen met trainster Ronja aan het kijken was of ze voor haar tweede nationaliteit, Engeland, kon deelnemen. Helaas moesten de voorbereidingen hiervoor worden gestaakt, het WK is in verband met het coronavirus uitgesteld naar de zomer van 2021.

Naast deze plaatsingen hadden de meiden ook veel eigen successen. Lisanne had voor dit seizoen een erg mooi doel voor ogen: Allround kwalificatie voor het NK en een sprong podium op het NK met haar hele schroef. Ze was lekker op weg om deze doelen te behalen. Ook Hannah wilde graag haar schroef op een wedstrijd springen en de trainingen voor corona sprong ze hem zelfs alleen in de NTO zaal. Jessica turnde dit jaar voor het eerst niveau 1 en moest als senior ook meteen op muziek. Ze deed hiermee haar eerste wedstrijdervaring op en het ging steeds beter. We hopen volgend seizoen weer van haar mooie oefening te kunnen genieten.

In niveau 3 draaide dit jaar Britt en Danisha voor het eerste jaar mee en Danique voor het tweede jaar. In niveau 4 hadden we een mooi deelnemersveld met Isa H, Jiska, Jette en Liza en tot slot onze jongste topper die voor het NK kon gaan Isa P in niveau 5. Bij hun eerste kwalificatie wedstrijd lieten Britt en Isa P. prachtige oefeningen zien waarmee ze ruim de kwalificatie eis behaalde en dus al vrij zeker waren van een plek op het NK. Ook Isa H. en Jiska behaalden de eis, maar moesten dit nog wel goed proberen vast te houden. Danique, Liza en Danisha gaan ook met stappen vooruit en wilden dit graag laten zien bij de tweede kwalificatie wedstrijd in maart. Ook Jette hoopte op deze wedstrijd haar oefeningen te laten zien, nadat ze de eerste wedstrijd moest missen in verband met ziekte. Helaas voor alle meiden is deze kwalificatiewedstrijd enkele dagen van te voren gecancelled.

Helaas hebben alleen de eerste twee kwalificatie wedstrijden door kunnen gaan, waarvan niveau 1 aan beide wedstrijden mee deed en de andere niveaus slechts één van de twee. Op basis van deze eerste resultaten kunnen we wel zeggen dat een groot deel van deze meiden in juni op het NK had gestaan als Corona geen roet in het eten had gegooid. Naast deze kwalificatie wedstrijd en het NK is ook de jaarlijkse internationale wedstrijd in België gecanceld, erg jammer want dit is ook altijd een gezellig uitje en een goede wedstrijdervaring voor de groep. 

Niet alleen de rhönradmeiden van de hogere niveaus hebben een flinke tegenvaller, ook onze recreatie meiden die één keer in de week lekker trainen bij juf Ronja en juf Jette en de afgelopen maanden hard vooruit gingen. Op de Nationale rhönrad beleving hebben deze meiden van NTO een mooi aantal medailles binnengehaald en het was ook een erg leuke wedstrijd. Zelfs de meiden die pas nét op rhönrad zitten bij juf Jette draaiden een goede eerste wedstrijd en kwamen thuis met een mooie medaille. Ook deze meiden zouden nog een tweede wedstrijd hebben dit seizoen, de regiowedstrijd in maart. Hier hadden ze allemaal erg hard voor geoefend en ze hadden er veel zin in. Helaas is ook deze wedstrijd een week van tevoren gecancelled en hebben de meiden door de coronacrisis nu al lang niet kunnen trainen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De nieuwe regels zijn voor de rhönradgroepen nog wel een beetje een tegenvaller, want dit betekend dat het nog lang duurt voordat er weer zoals normaal met het rad geturnd kan worden. Gelukkig zijn er ook veel (basis)oefeningen te bedenken die buiten op het gras gedaan kunnen worden. Vol goede moed zijn er al een aantal groepen gestart, en ook de laatste groep gaat a.s. dinsdag aan de slag met buiten trainen. We hopen dat het weer droog blijft, we alle onderdelen snel weer beheersen, en volgend jaar een mooi wedstrijdseizoen tegemoet gaan!