• 29 januari 2020

NTO Maasland op NK Kwalificatie

Op zaterdag 11 januari vonden in Ede de eerste plaatsingswedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap en Wereldkampioenschap Rhönradturnen plaats. Turnvereniging NTO Maasland was hier met een grote groep turnsters vertegenwoordigd. De meiden turnde nette wedstrijden met mooie cijfers en resultaten. Het is nog even de twee volgende wedstrijd afwachten, maar NTO staat er momenteel goed voor, voor NK kwalificatie.

In de ochtend was het de beurt aan de jongste turnster, Isa Poot, bij de Jeugd niveau 5. Dit is het eerste jaar dat zij in dit NK niveau turnt en het was voor haar dan ook erg spannend. Ze turnde een hele stabiele wedstrijd met nette oefeningen op alle onderdelen. Op rechtuit haalde ze zelfs een 8,0, goed voor het 3e cijfer. Uiteindelijk greep ze net naast de medailles mis met een keurige 4e plaats. Met een puntentotaal van 20,10 zit ze ook ruim boven het NK limiet van 18,00. Op naar de volgende wedstrijd.

Bij de Junioren niveau 4 turnde Jiska Feitsma, Isa Herpers en Liza van der Marel. Liza had helaas haar dag niet en liet wat steken vallen, ze eindigde als 8e. Jiska en Isa turnde beide een prima wedstrijd. Jiska werd 4e met 18,40 en Isa volgde haar op de voet met een totaal van 18,30 en een 5e plek. Beide meiden zitten nu dus net boven het NK limiet en hopen dit de volgende wedstrijd vast te kunnen houden.

In de middag turnde eerst de Junioren niveau 1, dit is het hoogste niveau. Hier werd dan ook niet alleen voor het NK, maar ook voor WK plaatsing gestreden. Voor het NK mogen de beste 10 door, met een minimum van 20,00 punten. Voor het WK slechts de beste 5, met een minimum van 21,0.   Nadine Janse van NTO Maasland deed in deze categorie mee. Ze turnde een prima wedstrijd zonder grote fouten, maar wel met op elk onderdeel ruimte voor verbetering. Met een 5,45 voor spiralen, een 6,15 voor sprong en 8,55 voor rechtuit turnde ze zich met een totaal van 20,15 naar de 8e plaats. 

De ronde erna was het de beurt aan de Senioren niveau 1. Ook zij moesten voor het NK 20,0 halen, en voor het WK zelfs 22,00 en bij de beste 5. Jessica van der Eijk turnde voor de allereerste keer in niveau 1 en als Senior dus ook meteen voor het eerst een rechtuitoefening op muziek. Deze oefening heeft ze knap uitgeturnd. Spiralen ging wat minder en ook op sprong moest ze een val incasseren, maar turnde ze wel netjes haar salto voorover. Jessica eindigde op de 16e plaats. Naast Jessica turnde Lisanne Halve en Hannah Vear ook in dit niveau. Deze meiden turnen al wat langer in dit niveau en lieten beide prima wedstrijden zien. Lisanne straalde met haar nieuwe rechtuitoefening op muziek, die meteen beloond werd met een prachtige 9,10. Hannah’s oefening had zeker wat verbeterpunten, maar leverde haar toch een knappe 9,0 op. Op spiralen moesten beide meiden helaas wat grote fouten incasseren. Lisanne behaalde een 5,95 en Hannah een 6,20. Op sprong was er het hoogtepunt van de dag, Lisanne turnde namelijk voor de allereerste keer haar hele schroef achterover. Dit is een hele moeilijke sprong waar ze al lang voor traint. Hem springen op de wedstrijd was dan ook een grote overwinning. Helaas ging het landen iets minder, maar ze haalde toch een knappe 7,60, het tweede hoogste sprongcijfer van alle turnsters. Hannah turnde ook een prima sprong, met haar stabiele streksalto voorover behaalde ze 7,35. Lisanne en Hannah lieten zien dat ze aan elkaar gewaagd waren, Hannah werd met en nette 22,55 8e en Lisanne met 0,10 punt meer 7e. Beide meiden staan momenteel goed voor de NK plaatsing, maar ook zij moeten nog twee wedstrijden afwachten.