• 4 september 2018

IN DE ZAAL MET… HANNAH VEAR

Hoi iedereen, mijn naam is Hannah Vear. Drie jaar geleden ben ik bij NTO binnengerold via het rhonradturnen. Dit deed ik sinds mijn 13e in mijn geboorteplaats Capelle aan den IJssel bij de vereniging TurnAround. Toen ik in Delft ging studeren en wonen zocht ik een vereniging meer in de buurt. Ik kende NTO Maasland al een tijdje, de rhonradwereld is niet heel groot en ik kende iedereen dus al van wedstrijden en trainingskampen. Vanaf toen ben ik dus overgestapt naar NTO en sindsdien train ik 2 tot 3x in de week bij de rhonradselectie onder leiding van Ronja de Maa. Verder ben ik inmiddels, zoals mijn vrienden het noemen, ook een echte “import-maaslander” geworden.

Naast rhonradturnen heb ik van mijn 6etot mijn 18egeturnd en bij mijn oude vereniging ook lesgegeven. Vandaar dat Ronja twee jaar geleden vroeg of ik de turnselectie meisjes van haar wilde overnemen. Sindsdien ben ik, naast als turnster, ook als trainster actief bij NTO. Eerst deed ik dit om de week met Tessa, maar zij kan sinds februari geen training meer geven i.v.m. een blessure. Vandaar dat ik de groep nu in mijn eentje, met een aantal onmisbare assistentes, lesgeef. Elke zaterdagochtend van 10:00-12:00  en soms op zondag, sta ik met plezier in de zaal voor de selectiemeisjes. Vanaf de meivakantie ben ik ook gestart met een middenbouwgroep op zaterdag van 11:30-12:45. Deze groep is voor de meiden die net te oud zijn voor de zaterdagselectie maar 1x in de week selectie turnen bij de bovenbouwgroep te weinig vinden.

Deze selectiegroepen lesgeven is erg leuk om te doen. De meiden zijn heel gemotiveerd om nieuwe dingen te leren en uitdagingen aan te gaan. Omdat de meiden naast de selectie allemaal ook nog 1 of meerdere recreatie uren in de week turnen, gaan ze hard vooruit. Het is leuk om van alle turnsters hun ontwikkeling te doormaken. Van de eerste nette koprol tot een volledige vloeroefening. Ook het verschil in leeftijd is leuk om te zien. Ik heb meiden van 6 die alles vanaf het begin moeten leren en komend seizoen hun eerste echte wedstrijd gaan turnen. Ook heb ik meiden van 14/15 die zelfstandiger trainen en die ik inmiddels al twee jaar heb kunnen zien groeien.

Naast successen in de training is het ook gaaf om de successen op wedstrijden terug te zien. Afgelopen Rayonwedstrijd hadden de meiden met zijn 11’en 14 toestelmedailles binnengehaald. Dat brengt als trainster wel een trotse lach op mijn gezicht. Omdat het, het afgelopen seizoen zo goed ging wil ik komend seizoen met een aantal meiden een hoger niveau gaan proberen. Dit is voor hen, maar ook voor mij, spannend om te doen. Zo krijgen veel meiden hun eerste muziekoefening en kunnen we meedoen aan de regiowedstrijden in Amsterdam.

Pasgeleden heb ik ook een aantal nieuwe “talentjes” gescout.  Ondanks dat turnen geen teamsport is, is het belangrijk om met een gezellige groep in de zaal te staan. Zo kunnen de turnsters elkaar motiveren en aanmoedigen bij nieuwe onderdelen. Vandaar dat er binnenkort een selectie uitje op de planning staat. Zo kunnen zowel de oudere als nieuwe meiden elkaar beter en op een andere manier leren kennen.

Een aantal van mijn turnsters heb ik de afgelopen zomer zelf al buiten de gymzaal om leren kennen. Zo ben ik voor de eerste keer als leiding mee geweest naar het NTO Zomerkamp. Dit was een erg leuke week vol spelletjes en gezelligheid. Omdat deze post nu al een beetje lang wordt zal ik niet verder ingaan op het kamp. Ik hoop dat Leonie hier meer over kan vertellen. Zij was dit jaar net als mij ook voor de eerste keer als leiding mee op kamp. Vandaar dat ik de pen doorgeef aan Leonie van Leeuwen.